Vaše dotazy k ambulantní hysteroskopii

  • Jarmila Straková

    Dobrý den pane doktore,chtěla by se Vás zeptat zda by jste mi mohl poradit co dělat? Jde o to že mám maminku ve věku 82 let a má prolaps dělohy,velmi jí to trápí,současně s tím přišly i problémy s močovými cestami,dochází k inkontinenci a má časté pálení.Maminka má slabé srdce a njšpíš by nezvládla operaci. Dostala i pesar,který jí vypadl,nevím si rady a je mi maminky moc líto,nemohl by jste mi prosím poradit jestli není ještě nějaká možnost jak mamince pomoci? Děkuji za odpověď. Jarka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den u Vaší maminky navrhuji řešení tzv.kolpokleisou případně semikolpokleisou v lokální resp.spinální anestesii,bude-li možná. Blíže doporučuji poradit se třeba i se svým registrujícím gynekologem.

  • Věra

    Dobrý den, pane doktore, dne 3.9. 2017 jsem podstoupila UPT v 9.týdnu. Zákrok proběhl bez komplikací, krvácela jsem v den zákroku, po té dva dny jen slabě špinila, potom opět slabě krvácela a vypadly ze mně dva kusy čehosi (velké cca 0,5cm). Žádné teploty nemám, sem tam mě bolí břicho a bedra, přibližně jako před menstruací, ale nic tragického. Dnes jsem byla u svého obvodního gynekologa, který mi na ultrazvuku našel nějaké zbytky v děloze. Zatím to prý nemám řešit a mám čekat, zda odejdou samy. Mám pít kontryhelový čaj a příští týden přijít na kontrolu. Mám velký strach, abych nemusela znovu na revizi dělohy. Je nějaká možnost se tomuto zákroku vyhnout? Případně jej nahradit hysteroskopií? A je přístup mého lékaře v pořádku? Nedostala jsem ani antibiotika, ani injekci na vypuzení zbytků z dělohy. Předem Vám moc děkuji za odpověď. Věra

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený postup je v pořádku. Antibiotika bych „preventivně“nenasazoval, nemáte-li teploty. Budou-li přetrvávat tzv.residua tj. „zbytky“v dutině děložní je NUTNÉ ji opětovně vyčistit buď revizí dutiny děložní případně hysteroskopicky – záleží na rozsahu nálezu. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

  • Vendula

    Dobrý den, je mi 37 let, jsem bezdětná. Při preventivním gynekologickém vyšetření po ultrazvuku má ošetřující gynekoložka vyslovila podezření na přítomnost polypu v děloze s tím, že nyní je již sliznice vyšší a uvidíme při kontrolním ultrazvukovém vyšetření bezprostředně po příští menstruaci. V případě přítomnosti polypu doporučuje jeho odstranění. Chápu situaci a vím, že se jedná o běžný zákrok, nicméně pro mě velmi stresující, protože trpím panickou úzkostnou poruchou s agorafobií, jsem medikována. Zákrok v celkové anestezii pro mě ovšem není řešením ke snížení projevů úzkosti, ba spíše naopak. Pokud bude potřeba zákrok, ošetřujete i takovéto pacientky? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano provádíme hysteroskopii v ambulantním režimu, bez nutnosti celkové anestesie, není-li k tomu jiný medicínský důvod. Blíže na http://www.ambulantni-hysteroskopie.cz a lze se touto cestou objednat na naše pracoviště přímo k výkonu.

  • Hana Mašková

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli děláte odstranění myomu bez narkozy,A do jaké velikosti to odstranujete.S pozdravem Hanka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené lze provést v ambulantním režimu,ale záleží na jeho umístění a velikosti – optimálně 2-3cm. Větší myomy bych doporučoval odstranit v ústavním zařízení,tj. v nemocnici. Blíže na http://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Hana

    Dobry večer,je mi 50let a asi rok mám nepravidelnou menstruaci. Chodím pravidelně na prohlídky a během tohoto roku jsem dostala2x injekci,aby se dostavila menstruace. Po injekci se dostaví 1x. Dle názoru mého p.gynekologa,by bylo vhodné aspon 1x za dva měsíce si ji nechat píchnout. Nechávám to na něm a samozřejmě mu důvěřuji. Jsem žena již v letech,tak už mám na tyto problémy nárok. Mám 2dospělé děti a antikoncepci neberu. Pozastavuji se nad jinými problémy a tak se Vás prosím ptám,zda mohou s vynecháváním menstruace souviset: Nespavost-nemám problém usnout,ale většinou se vzbudím kolem 1hod.v noci a už nemohu usnout (dlouhodobě užívám pul Lexaurinu3 na noc a spala jsem dobře) nyní už tomu tak není. Bušení srdce,pocity strachu,bolesti pánve(vždy jsem měla bolestivou menstruaci a musela jsem si brát něco od bolesti).Porody tyto problémy zmírnily. Bolesti sly většinou do oblasti kyčlí a pak v podbříšku a poté se dostavily měsíčky. Nyní mě bolí pánev,kyčle,ale měsíčky nepřijdou. Celkově pocituji ztuhlost celého organismu. Pracuji v obchodě a jsem 7hod.za pultem. Mohou za tyto problémy hormony? Děkuji za odpověd.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano jedna z příčin Vámi uváděných obtíží mohou být hormonální změny. Blíže doporučuji dořešit cestou svého registrujícího gynekologa, případně praktického lékaře.

  • Lenka

    Dobrý den, před 11ti dny mi byla provedena diagnostická laparoskopie+hysteroskopie s biopsií endometria+chromopertubace kvůli neplodnosti. Vše bylo o.k. Zákrok jsem podstoupila 15.den menstr.cyklu. Po zákroku jsem cca 4dny krvácela, špinila.. Od včerejšího dne znovu slabě špiním, někdy slabě krvácím. Chtěla bych se zeptat, zda mám krvácení těsně po zákroku brát jako menstruaci nebo mám menstruaci očekávat v termínu, ve kterém by měla přijít, tzn.teď? Nebo menstruace přijde až za dalších 28dní po zákroku? Toto špinění zřejmě za menstruaci pokládat nemohu, že? A ještě malý dotaz ohledně pohlavního styku – smí se provozovat až tehdy, když proběhne první menstruace po zákroku ? Předem moc děkuji za odpověď .

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, menstruaci lze očekávat za 4-6týdnů od výkonu, nebudete-li si úplně jista doporučuji vyšetření u registrujícího gynekologa. Stran pohlavního styku bych na první menses vyčkal.

  • Mirka

    Dobrý den Minulý týden jsem podstoupila hysteroskopii.V celkové anestezii.Večer týž den propuštěna do domácího ošetřování.Dle sdělení ošetřujícího personálu můžu vykonávat normální činnost.Tudíž jsem nežádala DPN.(Práci mám přímou obslužnou péči u lůžka tělesně postižených.)¨I po více než týdnu mě stále bolí břicho v oblasti vaječníků,pocitově mám jak kdyby mě něco tlačilo uvnitř,také ostrá bodavá bolest která po chvilce sama odezní.Nekrvácím,nešpiním.Pouze jen ten den zákroku jsem mírně špinila.Na kontrolu mám jít za 14.dnů. Proto se chci zeptat jak dlouho tento stav bude trvat?A zdali je to normální? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, budou-li se obtíže stupňovat doporučuji vyšetření u Vašeho registrujícího gynekologa a dle toho ev.domluva stran vystavení DPN.

  • Pavla

    Dobrý den, dnes mi bylo v gennetu doporučena hysteroskopicka diagnóza z dovodu pravděpodobných srustu na děloze . Nebylo možné kvůli nepruchodnosti k děloze provést transfer embrya . Je možné se s tímto problémem obrátit na vyšetření u vás kdy by byla diagnóza provedena bez narkozy. S za jak dlouho objednáváte pacienty? Děkuji za odpověď Pavla

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano diagnostickou hysteroskopii lze provést ambulantně na našem pracovišti. Prostřednictvím stránky http://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/kontakty/ se můžete objednat(telefonicky,příp.e-mailem). Čekací doby nejsou dlouhé.

  • Barbora

    Dobrý den pane doktore,

    omlouvám se za špatné udání vyšetření, s fenkou jsme zrovna řešili hysterektomii, tak asi proto ta chyba.

    Minulý čtvrtek (31.8.) jsem začala špinit po pohlavním styku poté vše ustalo v pondělí (4.9.) jsem opět začala špinit, dnes též. Menstruace však stále nepřihází, síla špinění spíš ustává. Paní doktorka chce celý problém řešit pouze hormonálně vyvolávací injekci. Poradíte mi prosím, jak postupovat, zdali vyvolávací injekci podstoupit a ještě počkat na příchod MS? Jsem z celé situace, která nastala velmi zmatená a nervozní, v nemocnici mi paní doktorka řekla úplně jiné údaje než moje gynekoložka.

    Děkuji a přeji Vám pěkný den,
    Barbora

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, přetrvává-li podezření na onemocnění trofoblastu (parciální mola aj.) jsou NUTNÉ pravidelné kontroly u registrujícího gynekologa s odběrem hCG z krve v určitých časově stanovených intervalech.

  • Barbora

    Dobrý den pane doktore, Je mi 23 let, příteli 30 let. 20.7.2017 jsem podstoupila revizi dělohy po ZT v 12+1tt, vše podle lékařů proběhlo v pořádku, krvácela jsem pouze v den revize. Na 1. KO u paní doktorky, mi bylo mi oznámeno, podezření na parciální molu. Odebírají mi proto krev, ke zjištění hcg. V děloze byla také zjištěna krevní sraženina 8mm. Děložní sliznice nízká. Dnes jsem podstoupila 2 KO hcg klesá, což by mohlo podezření na parciální molu vyloučit. Krevní sraženina je pryč. Děložní sliznice opět nízká. Po otázce na paní doktorku, zdali vidí aktivitu vaječníků mi bylo zděleno, že vaječníky mohou být stále pod vlivem hcg, tudíž nepracují a že pokud první MS nepřijde do 6 týdnů mám přijít pro hormonální injekci. Popravdě se mi tato situace nechce moc řešit hormonální injekcí bez zjištění příčiny. V jakém rozmezí by podle Vás měla přirozeně MS přijít s ohledem na zvýšené hcg. Je v případě nedostavení MS možné se k Vám objednat na ambulantní hysterektomii? Kdy je vhodné ji podstoupit? Hodnoty hcg: 1.8. – 299,4……..7.8. – 104,7……dnešní hodnotu se dozvím zítra Jednalo se o první těhu, které přišlo po 2. měsíci snažení i přesto jsme si domluvili vyšetření hormonálního profilu a SPG a genetické vyšetření v blízkém CAR, abychom v případě vyloučili všechny možné příčiny .

    Ještě doplňuji výsledek hcg k 15.8.2017 – 28,4. Paní doktorka mi řekla, že už není třeba nic kontrolovat. Včera jsem završila šestinedělí ale MS nikde 🙁 Po pohlavním styku měl přítel na kondomu růžový výtok, může to být nějaký příznak MS nebo spíše ovulace? Týden před tím ze mě vycházely hleny, většinou průhledné, táhlejší, bez zápachu. Mám jdát ještě 14 dní MS šanci, popř. si zajít jako samoplátce na kontrolu krve hcg?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, menstruace by se měla dostavit po revizi dutiny děložní v rozmezí 4-6týdnů. Prostřednictvím kontrolních odběrů hCG a histopatologickým rozborem materiálu z revize (obsah dutiny děložní) je v prvé řadě NUTNÉ vyloučit některou z forem onemocnění trofoblastu(parciální mola aj.). Na našem pracovišti provádíme Ambulantní hysteroskopii nikoliv hysterektomii. Ve Vašem případě nyní k tomu nevidím medicínský důvod, resp.indikaci k jejímu provedení.