Vaše dotazy k ambulantní hysteroskopii

  • P.

    Dobrý den, je mi 54 roků. Mám za sebou 3 cmp, operaci mozku, operaci srdce… Nyní mám prolaps dělohy. Doktoři se u mne obávají anestézie. Nevím, co dělat. cvičím, ale mám jít na kontrolu k lékaři a tam rozhodne, co dál. Na podzim ale řekl, že je to na operaci. Děloha je značně viditelná z venku. Mohla bych podstoupit operaci bez uspání ? ? Jsem z Vysočiny.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano ve Vašem případě je ke zvážení spinální (svodná)anestesie, tedy znecitlivění poloviny těla směrem k dolním končetinám, blíže určí anestesiolog v daném zdravotnickém zařízení.

  • Gabriela

    Dobrý den pane doktore, v 11/2018 jsem u Vás podstoupila ambulantní hysteroskopii z důvodu možné neplodnosti (srůsty po císaři-revizi a pak další revizi). Vše probíhalo dobře, měla jsem tam toho opravdu hodně, snad i nějakou zátku. Říkal jste mi, že jsem dosud měla asi dost bolestivou menstruaci, ale že se to teď změní, že už bude vše lepší. První MS po zákroku byla extrémně bolestivá, ale to je normální, byla jsem po zákroku, počítala jsem s tím. Jenže od té doby mám hodně bolestivou MS každý měsíc, nic se nezměnilo, někdy si říkám, že je to snad ještě horší, těžko říct. Máte zkušenost od vašich pacientek, že je to takto po zákroku běžné a časem se to spraví nebo se mnou může být nadále něco gynekologicky v nepořádku? Po poslední revizi před 6 lety špiním vždy několik dní před termínem MS, někdy i týden předem. V dubnu je plánováno IVF, nyní podstupuji IUI. Děkuji za váš čas i odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zastavte se za mnou po provedení IUI nejpozději během měsíce května a uvedené dořešíme osobně.

  • Lenka

    Dobrý den, chtěla jsem se informovat, co způsobí zvětšení myomu po 60 věku. Jde o vyjímečný případ a mám mít z tohoto obavy? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zvětšení myomů způsobuje vyšší množství hormonů progesteronu a estrogenu v těle. V menopause tj.ve Vašem věku dochází obvykle k jejich zmenšování. Bylo-li zvětšení výrazné a máte bolesti,nepravidelné krvácení či jiné, pak doporočuji zvážit odstranění dělohy, tj.hysterektomii. Blíže dořešte cestou registrujícího gynekologa

  • Silvie

    Dobrý den pane doktore, je mi 50 let, každý měsíc bojuji se silnou a bolestivou menstruací. Můj gynekolog tvrdí ,že mám vysokou děložní sliznici a údajně by pomohlo její seříznutí v celk.anestezii u nás v nemocnici. Chci se prosím zeptat, zda u vás provedený zákrok – ambulantní hysteroskopie by pomohl mé problémy zmírnit a jestli musím mít od svého gynekologa nějaká doporučení ? Pracuji na aqauparku, jsem často ve vodé, je prosím po zákroku proto nutná absence vstupu do bazénu s chlorovanou vodou a na jak dlouhou dobu? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyšetření a konsultaci na našem pracovišti na jehož základě se domluvíme stran vhodnosti provedení ambulantní hysteroskopie. Objednejte se telefonicky, příp.e-mailem na některé z našich pracovišť. Blíže na http://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Pavla

    Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat. Mám nález na vaječníku 1cistu 20.mm a druhou 1,7mm.lze to řešit hysteroskopii bez narkózy? A jestli ano je-li zákrok bolestivý? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené NELZE řešit hysteroskopicky. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem, případně se lze objednat na konsultaci na některém z našich pracovišť.

  • Irena Ž.

    Dobrý den, je mi 48 let a v květnu mi můj gynekolog objevil myom o velikosti 3 cm. V polovině srpna jsem byla na kontrole a myom se mi zvětšil na 3.6 cm. Mám nepravidelnou menstruaci, někdy mi gynekolog musí píchnout Agolutin (jestli to píši správně). Existuje nějaká podpůrná léčba, aby se myom zmenšil nebo by byla vhodná hysteroskopie z důvodu odstranění myomu. Mám ho na zadní stěně dělohy za brankou. Moc Vám děkuji za odpověď Irena

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyšetření a konsultaci na našem pracovišti na jehož základě se domluvíme stran vhodnosti provedení ambulantní hysteroskopie. Objednejte se telefonicky, příp.e-mailem na některé z našich pracovišť. Blíže na http://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Lenka K.

    Dobry den, pred nekolika mesici jsem si pri intimni hygiene nahmatala v deloze a na pyscich nekolik tvrdych vyrustku Neboli.nejsou to ani hnisave pupinky.Nevim.zdali by nebylo dobre se jich zbavit..?Cytologii a vysetreni u gynekologa dopadlo dobre jinak.Pry to nic neni..ale nevim.Dekuji za radu a vyrozumeni.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji co nejdříve vyšetření na některém z našich pracovišť případně cestou Vašeho registrujícího gynekologa jelikož se může jednat o celou škálu možných záležitostí /zánětlivé,virové, přednádorové aj./

  • Eva P.

    Dobrý den.Je mi 56let,již 14let nemám menstruaci.2x ročně kontrola na gynekologii,vše ok.Nyní kontrola 4/2018 zjištěna vysoká děložní sliznice 8mm,nasazena Provera.Snášena dobře,5 den p dobrání silné bolesti a velmi špatně na zvracení.Skončila jsem v nemocnici, jelikož byl víkend.Tam injekce od bolesti a 2injekce hormonální.Asi 5den pak silné krvácení, další 2dny slabé a konec.Následná kntrola u lékařa, dle ultrazvoku děložní sliznice malá, jinak okolo vše ok.Po 28 dnech znovu kontrola, děložní sliznice nepravidelná asi 6mm vysoká.Znovu hormonální tablety na odkrvácení.Chci se zeptat, jak velké riziko je zde,že se může jednat rakovinu.Nemám výtok, nešpiním, poslední odběry krve byly v nemocnici při bolestech-také ok, vážím 100kg(váha již několik let stejná),měřím asi 182cm.Bolesti v kříži a v podbříšku, asi 20 den po menstruaci.Až nyní dojde k odkrvcení bylo mi navrženo vyšetření a odběr zvorků a zjištění příčiny vysoké dělohy.2 těhotenství, poslední porod 199O.Dále bych prosila o odpověď, zda tato hormonální léčba není nebezpečná, v rodině 2x rakovina prsu.děkuji za odpověď,Eva

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ve Vašem případě doporučuji v co nejbliží době hysteroskopii s abrasí, tj. prohlédnutí dutiny děložní kamerou s odebráním vzorků k histopatologickému vyšetření a dle toho domluvu stran dalšího postupu s nutností vyloučení přednádorových a nádorových změn.

  • Dana

    Dobrý den. Obracím se na Vás s prosbou o radu, a váš názor. Dne 5.5.2018 mi byla po předchozím velmi silném menstruačním krvácení, které začalo 1.5.2018, provedena kyretáž a odstranění myomu velikosti cca 4 x 2,5 cm. Zvýšená děložní sliznice byla 10 mm. Letos mi bude 56 roků, první menstruaci jsem měla ve 14 letech. Mé menstruace byly po dvou dětech pravidelné a vždy silnější, bezbolestné. Poslední tři roky jsou nepravidelné. Pokud přijdou po čtrnácti dnech, jsou slabé, trvají 2 – 3 dny. Pak následují ve správném termínu, s délkou 7 – 10 dní, silné jsou 3 – 4 dni. Léčím se s anémií. předepsané dvě tablety Maltofer denně. Poslední odběr krve dne 5.5.2018 zaznamenal hladinu hemoglobinu 80 g/l. Dle lékařů je to důsledek velké ztráty krve. Slabé krvácení a špinění po kyretáži ustalo po sedmi dnech. Dnes tj. 24.5.2018 se cítím dobře, v pondělí nastupuji do práce, pracuji v kanceláři, denně dojíždím autem a vlakem. Na kontrolu k lékaři gynekologovi mám přijít za měsíc, v případě potíží ihned. Kontrolu krve mám absolvovat též za měsíc. Vzhledem k silným menstruacím a k mé anémii mi bylo doporučeno odebrání dělohy. Svému gynekologovi důvěřuji, přesto bych ráda znala Váš názor. Je opravdu vhodné odebrání dělohy? Má, či může mít odebrání dělohy zásadní vliv na nízkou hladinu hemoglobinu – anémii? Rozhodla jsem se správně ohledně data mého nástupu do zaměstnání, vzhledem k dojíždění hromadným dopravním prostředkem? Dále prosím, o jakoukoliv Vaši radu, kterou mi můžete poskytnout. Děkuji a přeji příjemný den.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano ve Vašem případě rovněž doporučuji hysterektomii, tj.odebrání dělohy. Uvedeným výkonem se upraví i nízká hladina hemoglobinu a s ní spojená anemie (není-li však tato z jiné příčiny)

  • Jiřina S.

    Dobrý den, trpím nadměrným menstruačním krvácením ( anémie),v děloze četné drobné myomy cca 17mm, největší myom na zadní stěně intramurálně 21mm. Lékař doporučuje odstranění dělohy ( 47 let, 2 děti ), já bych přesto ráda dělohu zachovala. 6 dní v měsíci silně krvácím , jinak nemám žádné potíže. Po léčbě esmya se krvácení na pár měsíců stabilizovalo, pak opět návrat potíží. Myslíte, že by my mohlo pomoci absolvovat hystereskopii s odstraněním myomů ke zmírnění krvácení? Děkuji za odpověď. S.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyšetření a konsultaci na našem pracovišti na jehož základě se domluvíme stran vhodnosti provedení ambulantní hysteroskopie či jiném způsobu léčby. Objednejte se telefonicky, příp.e-mailem na některé z našich pracovišť. Blíže na http://www.ambulantni-hysteroskopie.cz