Vaše dotazy k ambulantní hysteroskopii

  • Dita P.

    Dobrý den, lékař mi našrl v děloze cituji subserozně isoechogenní kulovitý útvar 42mm a vzhledem k rychlému růstu a věku 39 let doporučuje laparoskopickou hysterektomii s oboustrannou salpingektomií. S odůvodněním, že nelze s jistotou určit zda se jedná o myom nebo sarkom. Neexistuje metoda jak to zjistit ještě pred operaci nebo během ní a podle toho rozhodnout? Nechci prijít o dělohu v připade, ze se bude jednat pouze o nezhoubny myom. Jiné problémy nemám , útvar poprvé objeven v únoru, kdy mel 3,5 cm, za tri mesice má 4,2.Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle mého názoru by se dala provést pouze LPSK-myomectomie, tj.odstranění pouze myomu obzvláště je-li určen subserosně. Přikládám kontakt na předního odborníka v ČR stran léčby myomů doc. Máru v odkaze viz níže, kde můžete absolvovat vyšetření a případnou konsultaci: http://myomy.cz/gynendoskopie/konzultace.htm před operací.

  • Lenka

    Dobrý den jsem po zákroku, při kterém mi byla odebrana děloha i vaječníky. Nevím , jaké domácí práce mohu vykonávat, co je klidový režim. Nerada bych si ublížila. Děkuji Lenka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, větší zátěž ještě doporučit nelze. Rána je zahojena cca po 3měsících. Pokud však nemáte potíže a zvládáte lehčí zátěž ve smyslu lehkých domácích prací pak můžete.

  • Barbora

    Dobrý den chtěla bych se zeptat jake jsou příznaky rakoviny dělohy. A jestli by vyšetření hysteroskopie šlo udělat v narkóze Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nejčastějším klinickým příznakem karcinomu endometria je krvácení z rodidel. Intenzita krvácení bývá různá od slabého špinění až po náhle vzniklé silné krvácení. Někdy je příznakem jen hnisavý nebo vodnatý výtok, ale odhaduje se, že 5-10% nádorů v počátečním stadiu může být klinicky němá. Hysteroskopické vyšetření jde udělat jak v celkové tak v lokální anestesii. Blíže proberte sve svým registrujícím gynekologem.

  • Pavlina Honziková

    Dobrý večer,na prev.prohlídce byl objeven myom velikosti 4cm.Lékařka navrhuje odstranění dělohy.Já bych radši zkusila metodu o které se zminujete Byl by problém velikost myomu?Hradi zákrok pojišťovna?Dekuji za odpověď.Honziková.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li myom asymptomatický – tzn.nepůsobí-li obtíže /silné krvácení,bolesti v podbřišku aj./ není třeba odstraňovat ihned dělohu. Ambulantní hysteroskopií optimálně do 3cm, ale záleží na umístění myomu atd. Doporučuji konsultaci a vyšetření na našem pracovišti cestou http://www.ambulantni-hysteroskopie.cz stran objednání.

  • Gromanová Dita

    Dobrý den, prosila bych o radu,abych mela druhý názor.V děloze mám již dlouho myom,který prorůstá stěnou,po porodu se zmenšil a dlouho byl stejný,ale ted začal rychle růst,asi 2 cm za rok.Ted má 6,2 cm.Můj doktor doporučuje odstranění celé dělohy.Stím se špatně smiřuji.Je mi 45 let a graviditu už neplánuji. Je nebezpečné když rychle roste?Jsou jiné možnosti léčby nebo je dobré to dát celé pryč?Prosím o odpověd,děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, existuje několik možností léčby od konservativních,tj.přípravků na zmenšení myomů a zmínění klinických potíží (ve smyslu ovlivnění síly krvácení,bolestí aj.) až po chirurgické řešení,tj.odstranění dělohy. Konkrétně doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem. V případě opakovaných problémů doporučuji rovněž chirurgické řešení.

  • Lucie

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda myslíte, že by bylo pro mě vhodné absolvovat ambulantní hysteroskopii. Můj problém je neprobíhající menstruace. Dne 6.12.2017 mi byla po zamlklém potratu (7tt) provedeno kyretáž (při ní mi bylo řečeno že mám zakloněnou (obrácenou) dělohu). Očekávaná menstruace nedorazila, na ultrazvuku mi bylo sděleno, že sliznice je dostatečně narostlá a že tak do 14ti dnů by MS měla dorazit, to stejné mi bylo řešeno i po dalších 14ti dnech, kdy nedorazila. Protože už to bylo téměř 7 týdnů po revizi, tak jsem 22.1.2018 dostala injekci na vyvolání MS. Do toho jsme byla objednaná na konizaci čípku na 2.2.2018 (konizace byla provedena elektrickou kličkou v lokální anestezii), a bylo i z tohoto hlediska vhodné, aby do té doby MS proběhla, ale bohužel, ani po té injekci na vyvolání nic nenaznačovalo že MS do té konizace proběhne, tak abych mohla jít na konizaci, tak mi byl předepsán Norethisteron, který jsem začala užívat od 30.1.2018. Dne 2.2.2018 proběhla konizace, vše bez problémů, a 11.2. jsem Norethisteron vysadila a očekávala MS, která nepřišla, ale 14.2. jsem měla cca 3 dny bolesti v podbříšku, tak jsem očekávala že MS dojde, ale nic, tak jsem 26.2.2018 byla opět na injekci na vyvolání MS, k tomu mi paní doktorka řekla, že tam vidí cystu cca 3 cm, že ta může bránit spuštění MS, tak jsem vyčkávala a nic, pak 12.3. mi začali silnější bolesti v podbříšku, takže jsem očekávala, že MS dorazí, to trvalo tak 3 dny a MS nedorazila, tak jsem 16.3. šla na gynekologii a tam mi bylo řečeno, že to může být že MS neodchází, ale po prohlídce ultrazvukem mi pan doktor řekl, že to tak nevypadá, že MS asi nechodí protože jsem se zatím asi hormonálně nesrovnala a nasadil mi anitikoncepci na 3 měsíce, s tím, že v případě, že v době kdy by měla přijít MS a budu mít bolesti, že mám přijít, že to bude znamenat, že asi teda MS neodchází a bude nutné tomu zákrokem pomoci aby MS odcházela. Normálně bych to asi tak vehementně neřešila, ale letos mi bude 37 let, jsem bezdětná a s přítelem miminko chceme a čas nějak moc rychle utíká :-/. Anitkoncepci jsem brala od svých 17ti let, vysadila jsem ji v květnu 2016 (dle UTZ vše fungovalo jak má), menstruace po vysazení téměř bez problémů. O miminko jsme se začali snažit až v září 2017 (přítel byl delší dobu v zahraničí) a v říjnu 2017 už se zadařilo, ale bohužel skončilo tím zamlklým potratem. Nevím, jestli čekat co se bude ty 3 měsíce teď dít, nebo zda by bylo vhodně provést ambulantní hysteroskopii a podívat se zda není jiný problém. Předem děkuji za odpověď. L.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,ambulantní hysteroskopii ve Vašem případě doporučuji. Lze provést na našem pracovišti, kde se můžete objednat cestou internetových stránek http://www.ambulantni-hysteroskopie.cz, zde najdete další podrobnosti včetně uvedeného kontaktu.

  • Jana Novakova

    Dobry den, chtela bych se zeptat. Za 14dni mi bude provedena hysteroskopie kde mi odstrani polyp na deloze. Jsem bezdetna zatim, jak velka je pravdepodobnost, ze se neco pokazi a nebudu moci mit deti? Jinak zadne problemy nemam, menstruuji pravidelne, ovulaci mam. Dekuji za odpoved.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,uvedené lze jen velmi obtížně percentualizovat stran pravděpodobnosti. Nemáte-li klinické potíže a menstruujete-li pravidelně pak nevidím žádný problém. Neotěhotníte-li do 12 měsíců při pravidelném nechráněném pohl.styku (min 2xtýdně) pak je situace na komplexní došetření.

  • Romana

    Dobrý den, měla bych dotaz ohledně polypu (11 x 7 x 12 mm) a 2 myomů (vpravo 22 x 14 x 19 mm, vlevo 19 x 19 x 13 mm), které mi byly nalezeny v děloze. Mám 36 let, nerodila jsem a polyp se mi vrátil cca po 8 letech, kdy jsem byla na jeho odstranění klasicky pod narkózou. Menstruace je pravidelná, bezproblémová. Při zjištění výše uvedeného mi bylo sděleno, že myomy se řešit nemusí, polyp je nutné odstranit. Ráda bych se vyhnula další narkóze a vlastně vůbec zásahům do dělohy, když jsem ještě nerodila… Lze to vůbec, je možné, aby se polyp sám „vstřebal“ či něco podobného? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano u nás na pracovišti provádíme výkon bez nutnosti celkové narkózy. Blíže na http://www.ambulantni-hysteroskopie.cz. Zde se můžete prostřednictvím web.stránek případně telefonní linky přímo objednat. Sám se polyp „nevstřebá“.

  • Marie plasilova

    Dobrý den pane doktore měla bych dotaz jsem po ca žaludku v totální remisi a nyní mi onkolozka doporucuje odstranění vaječníků preventivně s tim že mam rome index 19,251, ca125-8,4,he4 136,dle utz mam pouze cysty na vajecnikach ale ty už mám pět let bez zvětšování,menstruaci mam cca 2x do roka moje otázka je je opravdu nutně to nechať odstranit nebo pri podstoupeni není poté riziko jinde moc děkuji za odpověď marie

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ačkoliv až hodnota ROMA indexu větší nebo rovná 29,9% je spojována s vysokým rizikem epiteliálního ovariálního karcinomu – (platí pro ženy po menopause), tak vzhledem k možnému riziku Krukenbergova tumoru ovarií se shoduji s názorem Vaší onkoložky. Blíže doporučuji dořešit cestou registrujícího gynekologa.

  • Petra

    Dobrý den, včera js byla na hysteroskopii pro zavedení nitroděložního tělíska. Od te doby slabě krvácím. Za týden odjíždím do Maďarska na dovolenou, kde bych chtěla využít místní termální lázně. Je to možné? Předem děkuji Grygarová

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nedoporučuji.